Vatsanpeitteiden korjaus – tyräplastiat

Vatsanpeitteiden korjaus – tyräplastiat

Vatsanpeitteiden korjaus on toimenpide, jossa korjataan syntynyt vaurio eli tehdään tyräkorjaus tai tyräleikkaus.
Yleisimmät vatsanpeitteen vauriot ovat nivusseudun tyrät, napatyrä ja arpityrät.

Tyrän synty

Raskaus, suuret painonvaihtelut, pitkäaikainen lihavuus tai vatsanpeitteiden rakenteellinen heikkous saattavat vaurioittaa vatsanpeitteitä, jolloin vatsan lihaskalvo heikkenee ja vatsanpeitteisiin syntyy vaurio eli tyrä. Myös mahdolliset aikaisemmat leikkaukset tai vammat ovat saattaneet vaurioittaa vatsanpeitteitä.
Toimenpiteessä on mahdollista korjata myös esteettisesti haittaavat arvet tai raskausarvet vatsan allueella.

Toimenpide

Vatsanpeitteiden korjausleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Leikkauksesta kotiutuu samana iltana ja joskus harvoin ja laajoissa korjauksissa seuraavana päivänä.
Toimenpide kestää yleensä puolesta tunnista kahteen tuntiin, jonka jälkeen potilas jää sairaalaan seurantaan. Kotiutumisvaiheessa on hyvä olla aikuinen henkilö saattajana. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua.
Plastiikkakirurgin suorittamana vatsapeite- tai tyräkorjauksessa kiinnitetään huomio tarkkaan tekniseen toteuttamiseen ja potilaan kannalta mahdollisimman hyvään esteettiseen lopputulokseen.

Toipuminen

Toipumiseen saattaa mennä yhdestä neljään viikkoon. Vatsalihasharjoituksia saa tehdä vasta noin parin kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Sairasloman pituus riippuu korjauksesta ja on yleensä yhdestä viikosta korkeintaan kuukauteen.
Korjausleikkaus kuuluu Kelan korvausten piiriin ja on lääketieteellisesti perusteltu.

Hinta

Napatyrän korjaus plastiikkakirurgin toimesta maksaa anestesiamuodosta riippuen alkaen 2250 € ja nivustyrän korjaus alkaen 2850 €.