Yläluomileikkaus, silmäluomileikkaus

Yläluomileikkaus, silmäluomileikkaus

Yläluomileikkaus on erikoisalaamme. Silmäluomileikkaus korjaa silmien edessä roikkuvan ihopoimun yläluomista. Yläluomileikkaus on samalla tehokkaimpia tapoja piristää ja nuorentaa ulkonäköä.
Toimenpide kuluu yleisimpiin plastiikkakirurgisiin leikkauksiin Suomessa.
Yläluomileikkaus on tarkkuutta ja ammattitaitoa vaativa toimenpide kun vaatimuksena on luonnollisuus.

Milloin yläluomileikkkaus?

Yläluomileikkaus on aiheellinen kun iho laskostuu silmäripsien päälle ja myöhemmin tilanteen pahentuessa näkökentän eteen aiheuttaen näkökenttään varjon tai esteet. Yläluomeen kertyy iän myötä ihoylimäärää, joka muodostaa raskaan ihopoimun eli lipan. Yläluomen roikkumisesta eli ns. lippaluomesta voi olla sekä lääketieteellistä että kosmeettista haittaa.

Lippaluomi saattaa olla niin raskas, että näkökenttä on rajoittunut ylä- ja sivusuuntiin aiheuttaen näköesteen. Yläluomen roikkuminen saattaa merkittävästi haitata näkemistä esim. autolla ajettaessa, näyttöpäätetyöskentelyssä ja muissa arkiaskareissa. Siihen liittyvä kulmakarvojen jatkuva tiedostamaton nostaminen aiheuttaa otsan jännitystilan ja päänsärkyä tai migreeniä.
Luomien ja silmäripsien meikkaaminen on hankalaa tai jopa mahdotonta roikkuvan ihon vuoksi.
Luomipoimu hautuu tai haavautuu ajoittain.

Lippaluomi voi myös olla häiritsevä ulkonäköseikka ja hankaloittaa sosiaalisia tilanteita, joissa katsekontakti on usein tärkein tapa viestiä. Yläluomien ihoylimäärän ja lippaluomien takia saattaa myös näyttää ikäistään vanhemmalta.

Yläluomiplastia

Yläluomileikkauksessa poistetaan haittaa aiheuttavaa ylimääräistä ihoa ja tarvittaessa myös liiallista rasvakudosta. Samalla korostetaan luomipoimua ja muotoillaan silmäluomea siistiksi ja raikkaaksi. Silmäluomileikkaukset eivät ole vastoin yleistä käsitystä helppoja leikkauksia.
Yläluomileikkaus huonosti suoritettuna onkin eräs yleisimpiä valitusaiheita Potilasvakuutuskeskuksessa (PVK).
On hyvin perusteltua valita tarkasti kirurgi, joka on kokenut ja ammattitaitoinen yläluomileikkauksissa.
Leikkaus tehdään laserilla tai perinteisesti veitsellä.
Ihoviilto tehdään luomivakoon piiloon. Leikkaus tehdään pääsääntöisesti paikallispuudutuksessa ja siitä kotiutuu samana päivänä.
Leikkauksen yhteydessä annetaan usein rauhoittavaa lääkitystä.
Mikäli kulmakarvat ovat laskeutuneet, voidaan samassa toimenpiteessä nostaa tai ripustaa kulmakarvat samasta avauksesta.
Joskus silmien raikastaminen ja nuorentaminen vaatii rasvansiirron tai täyteainehoidon, jolla luodaan nuoruuden täyteläisyyttä silmien alueelle.
« Rasvansiirto silmien alueelle

Toipuminen ja riskit

Yläluomileikkaus on tarkkuutta vaativa toimenpide, joka on vain oikein suoritettuna kevyt leikkaus potilaalle. Tällöin toipuminen leikkauksesta on nopeaa ja töihin voi mennä joskus jo parin päivän kuluttua leikkauksesta.
Sairasloman pituus on yleensä parista päivästä enintään kahteen viikkoon työn laadusta, sekä turvotusten ja mustelmien määrästä riippuen.
Yläluomileikkauksen yleisimmät komplikaatiot ovat huonosti sijoitettu arpi, arven näkyminen tai liian reilu ihonpoisto, jolloin silmät saattavat kuivua.
Yleinen ongelma on myös epätyydyttävä esteettinen tulos.

Radiotaajuusveitsi, laserleikkaus tai perinteinen

Dietzillä on tarvittaessa käytössä kaikki yllä mainitut leikkausmenetelmät.
Silmäluomileikkauksien eli silmäluomiplastian markkinoinnissa korostetaan usein, että joillakin menetelmillä kuten laserilla (CO2 eli hiilidioksidi) tai radiotaajuusveitsellä (RF eli Radio Frequency) saataisiin parempia lopputuloksia tai lyhyempiä toipilasaikoja kuin perinteisillä tekniikoilla.
Radiotaajuustekniikka tai lasertekniikat ovat oikeasti melko vanhoja menetelmiä.
Laserilla ja raditaajuusveitsellä poltetaan kudoksia, joten se jättää usein normaalia kirurgista veistä leveämmän arven.

Lopputulos

Onko lopputuloksessa eroja eri tekniikoiden välillä?
Toipumisajoissa ja lopputuloksessa ei ole eroa eri tekniikoiden välillä edellyttäen ammattitaitoista leikkaustekniikkaa.
Perinteisellä tekniikalla leikkausarpi on usein ylivoimainen laadultaan.