Vatsan muotoiluleikkaus

Vatsan muotoilu – abdominoplastia

Vatsan muotoilussa, tai abdominoplastiassa, korjataan raskauden, lihomisen ja laihtumisen tai aiempien leikkausten aiheuttamat vauriot vatsanpeitteissä. Abdominoplastiassa on mahdollista korjata alavatsan raskausarvet, roikkuva alavatsan kudos, mahdolliset leikkausarvet tai vatsalihasten vauriot.

Vatsanpeitevaurioiden syntymekanismit

Vatsanpeitteet ja kudokset voivat vaurioitua painonvaihtelun, raskauden ja kudosten kimmoisuuden huonontumisen seurauksena. Vatsan iho saattaa menettää kimmoisuutensa jo melko varhaisessa vaiheessa ennen keski-ikää, esimerkiksi raskauden tai laihtumisen seurauksena. Tällöin vatsanahka ihonalaiskudoksineen jää roikkumaan pysyvästi. Toimenpide korjaa myös mahdolliset esteettisesti haittaavat arvet tai raskausarvet navan ja häpykarvoituksen välistä.
Vatsalihaskalvo saattaa vaurioitua ja löystyä, jolloin pitkät vatsalihakset erkanevat toisistaan. Tilannetta nimitetään myös diastaassiksi. Kyseisessä tilanteessa vatsalihasten voima ja funktio heikkenevät.

Toimenpide

Vatsan muotoiluleikkauksella eli abdominoplastialla poistetaan huonokuntoista ihoa, rasvakudosta ja korjataan vatsan toisistaan erkaantuneet pitkät vatsalihakset. Leikkauksessa huomio kiinnitetään viimeistelyyn, jossa vatsan ja vyötärön siluettia ja ulkonäköä parannetaan. Leikkausarpi pyritään suunnittelemaan huomaamattomasti välittömästi häpykarvoituksen yläpuolelle. Toimenpiteen yhteydessä on mahdollista muotoilla vyötäröä rasvaimulla.
Plastiikkakirurgin suorittamana vatsanpeite- tai tyräkorjauksessa kiinnitetään huomio tarkkaan tekniseen toteuttamiseen ja potilaan kannalta mahdollisimman hyvään esteettiseen lopputulokseen.

Toipuminen

Abdominoplastiasta toipuminen riippuu potilaan lähtötilanteesta ja valitusta leikaustekniikasta.
Toipuminen kestää yhdestä kahteen viikkoon. Sairasloman pituus on yleensä kolmesta päivästä kymmeneen päivään.
Vatsan muotoiluleikkauksen lopputulos näkyy muutaman kuukauden kuluttua. Arvet kypsyvät hyvin yksilöllisesti 3-12 kk aikana.
Vatsan muotoiluleikkauksesta voi saada Kelan korvausta mikäli tietyt lääketieteelliset kriteerit täyttyvät (tyrä vatsanpeitteissä, ihon hautumista ym.).
Muita lääketieteellisestä syistä suoritettuja vatsanpeitteiden korjauksia tehdään voimakkaan laihduttamisen jälkeen (alavatsan roikkuva reppu), vatsanpeitteiden vaurion (synnytys) tai vaikean arpitilanteen vuoksi.
Vatsanpeitteiden korjaus on myös lääketieteellisesti perusteltua, jos alavatsassa on roikkuva kudos (pannikulus), joka aiheuttaa esimerkiksi hiertymiä tai ihotulehduksia.

Kustannukset

Vatsanpeitteiden suppea muotoilu (miniabdominoplastia) maksaa alkaen 3500 €.