Tatuoinnin poisto

Tatuoinnin poisto

Tatuoinnin poisto voidaan tehdä laserilla tai kirurgisesti. Plastiikkakirurgi Dietz osaa kertoa, mikä hoito on tehokas ja järkevä.

Tatuoinnit ovat yleistyneet länsimaissa viimeisten vuosikymmenien aikana. Varsinkin nuoret ottavat mielellään tatuoinnin ajattelematta, että se on ikuinen.

Tatuointi saattaa aiheuttaa komplikaation ihohaavauman, allergisen reaktion, tulehduksen, ihosairauden tai arpikeloidin muodossa. Lisäksi on joitain julkaisuja, jossa on epäilty tatuoinnin altistavan pahanlaatuisille ihokasvaimille.
Nuorena ei aina tule mieleen, että tatuointi jättää iholle arven, joka saattaa pahimmassa tapauksessa synnyttää arpikeloidin.
Arpikeloidin oireena ovat kipu, voimakas kutina ja usein raapimisen seurauksena ihottuma ja haavaumat.
Ihon ikääntyessä myös tatuoinnin ulkonäkö muuttuu. Tatuointi muuttuu himmeäksi, harmahtavaksi.
Ihon vanhetessa ja rypistyessä tauoinnin ulkonäkö muuttuu rumaksi.

» kts. tieteellinen linkki komplikaatioista

Hoito

Tatuoinnin hoito on kirurginen tai laserhoito.
Tatuointi voidaan poistaa kirurgisesti kokonaan, mutta kuvan on oltava tarpeeksi pieni. Kookkaissa tatuointikuvissa voidaan toki käyttää usean vaiheen leikkausta tai ihonsiirtoleikkausta, mutta hoidosta jää arpia.
Markkinoilla on eri värisiin pigmentteihin vaikuttavia lasereita.
Tatuoinnin voi haalistaa uusilla eri aallonpituuden (yleensä kolme eri aallonpituutta) omaavalla laserilla. Laser toimii parhaiten mustaan väriin.
Pieni tauointi voi kadota laseroimalla, mutta senkin voi nähdä haaleana. Ihoon saatta tulla pigmenttihäiriö ja aina jää enemmän tai vähemmän näkyvä arpi.
Ennen hoitoa ei voida tarkasti ennustaa, miltä kuva alkaa näyttää. Joillain tatuointi muuttuu melko huomaamattomammaksi ja toisille alueelle jää selvä läiskä.
Hoitojen edut ja haitat on kuitenkin hyvä selvittää.
Tatuoinnin poistosta ja hoidoista jää yleensä aina arpi kohtaan, jossa tatuointi oli – hoidosta riippumatta.
Suosittelemme asiantuntijan arviota kaikista hoitomahdollisuuksista ennen lopullista hoitopäätöstä.

» kts. Arpikorjaus