Synnytyksen jälkeisten vaurioiden korjaus

Intiimialueen synnytysvaurioiden korjaus

Synnytyksen aiheuttamat vauriot intiimialueella ovat luultua yleisemmät. Kätilön hyvästä hoidosta huolimatta synnytysten yhteydessä tapahtuneet välilihan repeämien ja muiden vaurioiden korjaukset eivät aina onnistu tyydyttävästi. Plastiikkakirurgi Dietz hoitaa ja korjaa synnytyksien jälkeisiä arpia ja vaurioita hyvää esteettistä lopputulosta silmällä pitäen. 

Intiimialueen vauriot ja oireet

Intiimikirurgialla tai intiimialueen korjausleikkauksella tarkoitetaan väliliha-alueen korjauksia, emättimen korjausleikkauksia (vaginoplastia, kolporafia, kolpopexia) tai häpyhuuliplastioita (labiaplastia). Vauriot tai vammat ovat voineet syntyä synnytyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Oireet ovat monimuotoiset kuten tunne hyvin väljästä emättimen suusta, yhdyntäkipu, arven aiheuttamat yleiset oireet, haavaumat (fissura) ym. Kätilön tai synnytyslääkärin korjaustoimenpide voi  joskus myös epäonnistua, jolloin saattaa olla paikallaan hoitaa vauriot plastiikkakirurgisesti.

Intiimialueen korjausleikkaus

Ennen plastiikkakirurgin konsultaatiota suosittelemme gynekologin tutkimusta.
Gynekologin tutkimuksessa tulisi tarkistaa seuraavat asiat:

  • Onko virtsanpidätyskyvyn vaivoja tai vajaatoimintaa (inkontinenssi)?
  • Onko emättimen etuseinämän pullistumaa (kystoseele)?
  • Onko emättimen takaseinämän pullistumaa (rektoseele)?

Intiimikirurgia on parisuhdeterapiaa

Intiimialueen korjaus on hyvin merkittävä asia myös parisuhdetta silmälläpitäen. Esteettinen intiimialueen korjaus parantaa usein myös parisuhdetta. Hoidetut potilaat raportoivat usein, että seksielämä on parantunut.

Useat korjaukset samassa

Synnytyksen jälkeisten vaurioiden korjausleikkaukseen tai muuhun intiimikirurgiseen toimenpiteeseen voi myös halutessaan yhdistää muita leikkauksia. Intiimialueen leikkauksen yhteydessä on luontevaa korjata samalla esimerkiksi mahdollinen virtsankarkaaminen eli inkontinenssioire. Intiimialueen synnytyksen aiheuttamien vaurioiden lisäksi on mahdollista korjata virtsarakon pullistuminen emättimen puolelle (kystocele) tai peräsuolen pullistuminen emättimen puolelle (rectocele). Kustannussäästön lisäksi potilas toipuu leikkauksesta yhdellä sairaslomalla.

Riskit ja toipuminen leikkauksesta

Intiimikirurgiassa ja synnytysvaurioiden korjauksissa komplikaatiot ovat onneksi hyvin harvinaisia, kun kokenut plastiikkakirurgi suorittaa leikkauksen. Intiimialueen korjauksen jälkeen toipuminen on nopeaa. Tulehdukset tai verenvuodot leikkauksen jälkeen ovat hyvin harvinaisia, kun toimenpide tehdään laadukkaassa leikkaussalissa. Jälkihoitona ovat hyvä hygienia ja suihkuttelu WC-käynnin yhteydessä – ei muuta! Haavat paranevat nopeasti ja normaali elämä onnistuu yleensä muutamien päivien tai noin viikon kuluttua korjauksesta. Yhdyntäkielto on toimenpiteestä riippuen noin yhdestä kuuteen viikkoon.
Synnytysvaurion korjausleikkaukset kuuluvat Kelan korvausten piiriin eli hoito on lääketieteellisesti perusteltu.