Yläluomileikkaus

Yläluomileikkaus ja silmäluomileikkaus

Yläluomileikkaus eli blefaroplastia on tehokkaimpia tapoja kohentaa ulkonäköä.
Yläluomileikkaus on esteettistä silmää, tarkkuutta ja kokemusta vaativa leikkaus. Ammattitaidolla tehty yläluomileikkaus on täysin luonnollinen ja arvet ovat näkymättömät tai lähes huomaamattomat.

Milloin hakeutua yläluomileikkaukseen?

Yläluomien roikkumisen oireita ovat lippaluomisuuden aiheuttama näköeste ja silmien tai otsan väsyminen. Kulmakarvojen jatkuva nostaminen aiheuttaa otsan jännitystilan ja / tai siitä johtuvaa päänsärkyä tai väsymystä.
Näyttöpäätetyöskentely sekä ajoneuvoilla ajaminen ovat vaikeutuneet.
Lisäksi luomien ja silmäripsien meikkaaminen on hankalaa roikkuvan ihon vuoksi.
Joskus luomipoimu hautuu tai haavautuu ajoittain.

 

Miten tehdään yläluomileikkaus?

Yläluomiplastia tehdään veitsellä, laserilla tai radiotaajuusveitsellä. Yläluomileikkauksessa yläluomilta poistetaan ylimääräistä, roikkuvaa ihoa ja joskus pullottavaa rasvaa. Ihoviilto tehdään luomivakoon piiloon. Leikkaus tehdäänpääsääntöisesti paikallispuudutuksessa ja siitä kotiutuu samana päivänä. Potilaalle annetaan usein myös rauhoittavaa lääkitystä, jonka takia potilaat saattavat nukkua leikkauksen ajan.
Mikäli potilaan kulmakarvat ovat laskeutuneet, voidaan samassa toimenpiteessä nostaa kulmakarvoja.
Leikkaus voidaan tehdä samasta leikkausarvesta kuin yläluomileikkaus.
Joskus silmien kaunistaminen vaatii rasvansiirron, jolla luodaan nuoruuden täyteläisyyttä silmien alueelle.
« Rasvansiirto silmien alueelle

Yläluomiplastian toipuminen ja riskit

Yläluomileikkaus on tarkkuutta vaativa toimenpide, joka oikein suoritettuna on kevyt leikkaus potilaalle. Toipuminen leikkauksesta on nopeaa ja töihin voi mennä joskus jo parin päivän kuluttua leikkauksesta.
Sairasloman pituus on yleensä parista päivästä enintään kahteen viikkoon työn laadusta, sekä turvotusten ja mustelmien määrästä riippuen.
Yläluomileikkaukseen liittyy harvoin vakavia komplikaatioita.
Yleisin ongelma on epätyydyttävä esteettinen tulos, jossa arpi on sijoitettu väärin tai on poistettu liiaan paljon ihoa.

Yläluomileikkaus radiotaajuusveitsellä, laserleikkauksella tai perinteisesti?

Silmäluomileikkauksien eli blefaroplastian markkinoinnissa korostetaan usein, että joillakin menetelmillä kuten laserilla (CO2 eli hiilidioksidi) tai radiotaajuusveitsellä (RF eli Radio Frequency) saataisiin parempia lopputuloksia tai lyhyempiä toipilasaikoja kuin perinteisillä tekniikoilla.
Radiotaajuustekniikka tai lasertekniikat ovat oikeasti melko vanhoja menetelmiä. Plastiikkakirurgi Dietz oli tiettävästi ensimmäinen Suomalainen kirurgi, joka käytti raditaajuusveistä plastiikkakirurgisessa leikkauksessa vuonna 2004.
Laserilla ja raditaajuusveitsellä poltetaan kudoksia, joten se jättää usein normaalia laajemman arven jälkeensä. Perinteisellä tekniikalla leikkausarpi on laadultaan paras. Radiotaajuusveitsi on puolestaan laseria hellävaraisempi.

Lopputulos

Onko lopputuloksessa eroja eri tekniikoiden välillä? Toipumisajoissa ja lopputuloksessa ei ole eroa eri tekniikoiden välillä edellyttäen asiallista ja oikein suoritettua leikkaustekniikkaa.
Leikkausarven suhteen on tutkimuksissa todettu, että veitsellä tai hyvätasoisella radiotaajuuslaitteella suoritetussa toimenpiteessä arvet ovat usein kapeampia tai vähemmän näkyviä kuin laserilla tehdyssä leikkauksessa.