Silmäluomien korjausleikkaukset

 

Silmäluomien korjausleikkaukset

Silmäluomien korjausleuksissa korjataan ikääntymisen, perinnöllisyyden tai vammojen aiheuttamia muutoksioa tai vikoja silmäluomien alueella. Yleisin silmäluomileikkaus on yläluomileikkaus.

Alaluomen uloskääntymä eli ectropium

Ectropium tarkoittaa ulospäin kääntynyttä silmäluomea. Lievä ectropium aiheuttaa silmän vuotamista ja vaikeampi mm. luomen sidekalvon kuivumista ja paksuuntumista. Tällöin luomi on herkkä tulehduksille. Riippuu ectropiumin syystä, millä tavalla sitä hoidetaan. Iän tuoma tai esim. arpeutumisen aiheuttama ihon kiristyminen ja kääntyminen korjataan leikkauksella. Luomesta poistetaan kaistale ja satunnaisesti siihen siirretään muualta pala ihoa, lihasta tai tarvittaessa hermoa. Silmän kuivumista voidaan hoitaa silmävoiteilla.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, jonka jälkeen lyhyen seurannan jälkeen pääsee pian kotiin.
Ompeleiden poisto on n. viikon kuluttua leikkauksesta.
Ectropium voi johtua myös tulehduksesta, jolloin hoidon tavoitteena on tulehduksen parantaminen. Tällöin kannattaa käydä silmälääkärin vastaanotolla.

Alaluomen sisäänkääntymä eli entropium,

Entropium tarkoittaa sisäänpäin kääntynyttä silmäluomea, joka voi johtua silmää ympäröivän lihaksen liiallisesta supistumisesta, iän tuomasta ihon elastisuuden vähenemisestä tai silmän lähellä olevista arvista, jotka kiristävät ihoa.
Tällöin silmäripset voivat hangata sarveiskalvoa ja vaurioittaa sen pintaa. Entropium saa kyyneleet virtaamaan ja sidekalvon verestämään sekä altistaa silmää tulehduksille.

Sisäänpäin kääntyneen luomen asentoa voidaan korjata toimenpiteellä, jossa voidaan kiristää silmäluomea ulospäin kääntäviä rakenteita sekä tarvittaessa muovata vaakasuuntaisesti luomen reunaa.
Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan n. 1h ajan, jonka jälkeen pääsee kotiin.
Ompeleiden poisto on n. 7 vrk kuluttua.

Riippuluomi eli ptoosi

Riippuluomi eli ptoosi tarkoittaa silmän yläluomen riippumista tavallista alempana. Yläluomi ikäänkuin roikkuu lähellä pupillaa tai joskus peittää pupillan, jolloin näkeminen vaikeutuu. Potilas pyrkii kompensoimaan yläluomen roikkumista kohottamalla kulmakarvojaan, jolloin otsa rypistyy. Syynä silmäluomen riippumiseen voi olla lihas tai hermotoiminnan heikkous. Riippuluomi voi hoitamatta johtaa muihin ongelmiin, kuten toiminnalliseen heikkonäköisyyteen. Ptoosi voi olla myös
kosmeettinen ongelma. Perussairauden hoidon lisäksi vaivaa voidaan hoitaa leikkauksella, esimerkiksi lyhentämällä tai kiristämällä yläluomen kohottajalihasta (levatorplastia).

Muut silmäluomen sairaudet tai poikkeavuudet

Silmäluomikorjaus hinta

Silmäluomi korjauksen hinta riippuu leikkauksesta.