Rintojen pienennys

Rintojen pienennys, reduktioplastia

Rintojen pienennysleikkauksessa eli rintojen reduktioplastiassa pienennetään rintojen liikakasvun johdosta syntynyttä rauhaskudoksen tai rasvakudoksen määrää. Potilaan elämänlaatu paranee merkittävästi ja useissa tapauksissa liikkuminen tai urheilun harrastus helpottuu.

Leikkausaiheet

Rintojen pienennysleikkauksessa pienennetään ja korjataan leikkauksella liian raskaita, kookkaita tai laskeutuneita rintoja.
Rintojen pienennys eli reduktioplastia mammaen leikkausaiheet ovat niska-hartiaseudun oireet, päänsärky ja selkävaivat. Sosiaalinen haitta, rinnanalusten hautuminen ja rikkoutuminen sekä infektiot saattavat vaatia rintojen pienennysleikkauksen.
Kookkaat rinnat aiheuttavat mm. ryhtiongelmia tai liikkuminen ja urheilu saattavat olla potilaalle vaikeaa tai jopa mahdotonta harrastaa.

Kriteerit

Rintojen pienennyksen leikkaustarve arvioidaan pisteyttämällä kolme eri tekijää: rinnan koko mitattuna kaulakuopasta nänniin, niska-hartiaoireet ja toimintakyvyn rajoittaminen.
Vaivan vaikutusta arvioitaessa vaikuttaa myös potilaan ylipaino. Mahdollisimman hyvän esteettisen lopputuloksen leikkauksesta saa, kun on pystynyt laihduttamaan lähelle normaalipainoa.
Kyky imettää lasta saattaa huonontua rintojen pienennysleikkauksen jälkeen, riippuen käytetystä tekniikasta. Toimenpide kannattaa siis ajoittaa lastenteon jälkeen.

Hyödyt

Rintojen pienennyksen tavoitteena on terveydellisten syiden ohella myös esteettisesti miellyttävän näköiset ja kauniit rinnat. Tämä edellyttää luonnollisesti myös kokenutta ja esteettistä silmää omaavaa plastiikkakirurgian erikoislääkärin toimenpidettä. Leikkauksella saadaan tehokkaasti hoidettua raskaiden rintojen aiheuttamia oireita.
Leikkaustekniikoita on useita ja tekniikan päättää leikkaava lääkäri yhdessä potilaan kanssa. Rintojen pienennysleikkauksesta jää arpi nännipihan ympärille, pystysuora arpi nännipihan alareunasta ulottuen rinnanaluspoimuun ja usein myös arpi rinnanaluspoimuun.

Toipuminen

Rintojen pienennyksestä toipuu yleensä kahdessa tai kolmessa viikossa. Toimenpiteen jälkeen suositellaan kevyttä arkista liikkumista, kuten kävelyä. Kevyt liikunta sallitaan jo noin yhden tai kahden viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikkauksen jälkeen suositellaan tukiliivien tai urheiluliivien käyttöä reilun kuukauden ajan.
Rintojen pienennysleikkauksesta voi saada Kela-korvausta ja se luokitellaan sairaudenhoidoksi.

Kustannukset

Rintojen pienennysleikkaus maksaa alkaen 4095 €.