Rintojen korjausleikkaus

Rintojen korjausleikkaus

Dietz on erikoistunut rintojen korjausleikkauksiin.
Rintojen korjausleikkauksessa palautetaan tai korjataan aiemmassa leikkauksessa, sairauden vuoksi tai ikääntymisen, raskauden ja imetyksen seurauksena menetetty rintojen muoto. Korjausleikkaus vaatii kirurgilta pitkää kokemusta ja rautaisaa ammattitaitoa, jotta saadaan korjattua rinnan vauriot.

Miksi rintojen korjaus

Rinnan epätyydyttävä muoto, koko, asymmetria tai rinnan kookkaat ja näkyvät arvet voivat olla niin haittaavia toiminnallisesti tai henkisesti potilaalle, että ne pitää korjata korjausleikkauksella.
Myös aiemmin tehdyt rintasyöpäleikkaukset, jotka aiheuttavat esteettistä tai henkistä haittaa potilaalle.
Suoritetut rintatoimenpiteet, tai leikkaukset tai mahdollinen hoidon jälkeinen komplikaatio voivat vaatia rintojen korjausleikkauksen.
Rinnan muotovirheitä, asymmetriaa, oireilevia tai esteettisesti haittaavia arpia on mahdollista korjata rintojen arpi-ja muotokorjauksella.

Rintasyöpä

Suomessa todetaan vuosittain n. 3500 uutta rintasyöpätapausta ja se on naisten tavallisin pahanlaatuinen kasvaintauti. Länsimaissa sairastuu joka kahdeksas nainen elinaikanaan. Yli puolet rintasyövistä leikataan nykyään rinnan säästävällä menetelmällä käyttämällä plastiikkakirurgisia rinnan pienennys – ja muita muotoilutekniikoita. Tekniikoiden kehittyessä rintaa säästävien korjausleikkausten osuutta on mahdollista lisätä. Osalle potilaista joudutaan lääketieteellisistä syistä tekemään koko rinnan poisto. Tilalle voidaan rakentaa uusi rinta joko välittömästi ensimmäisen leikkauksen yhteydessä tai myöhemmin. Rintojen korjaavaa kirurgiaa kutsutaan rinnan rekonstruktioksi.

Elämänlaatu

Rintojen muodon vaurion tai rintasyöpähoidon jälkeisellä rinnan korjauksella on merkitystä naisen psykososiaalista, sosiaalista ja seksuaalista hyvinvointia ajatellen. Rinnan poikkeava muoto, arpisuus tai puuttuva rinta muistuttavat jatkuvasti sairastetusta rintasyövästä. Myös pukeutuminen, sopivien rintaliivien löytäminen ja liikkuminen saattaa olla vaikeata potilaalle.
Rintojen korjausleikkauksella saavutettu tulos on yleensä kosmeettisesti riittävän hyvä ja potilasta tyydyttävä.

Leikkausmenetelmät

Leikkaava plastiikkakirurgi ja potilas valitsevat yhdessä leikkausmenetelmän. Käytettävä tekniikka riippuu mm. siitä minkä kokoinen jäljellä oleva rinta on, paljonko potilaalla on kudosta jäljellä rintakehän seinämässä, onko seinämää sädehoidettu, ja minkälainen potilaan ruumiinrakenne on.

Rintaproteesi

Sisäinen proteesi eli endoproteesi tarkoittaa menetelmää, jossa potilaan rintalihaksen all tai päälle asetetaan silikoni- tai keittosuolatäytteinen proteesi.

Rasvansiirto

Rintojen rekonstruktiossa eli rintojen uudelleen korjauksessa esimerkiksi rintasyövän jälkeen rasvansiirtoa on uusi menetelmä.
Rinta on mahdollista korjata rasvansiirrolla tai yhdistämällä jokin yllä mainittu menetelmä ja rasvansiirto.
Rasvansiirrolla on myös kudoksia parantavia vaikutuksia, jotka perustuvta kantasolujen ja kasvutekijä vaikutuksiin.
Arpinen kudos pehmenee rasvansiirron yhteydessä ja arpi paranee.
Oma rasva ei aiheuta kapseliongelmia silikoniproteesien tapaan, eikä myöskään näkyviä ja tuntuvia reunoja.

LD-kieleke

LD-kieleke -menetelmässä leveä selkälihas (musculus Latissimus Dorsi) käännetään pienen ihosaarekkeen kanssa rintakehän etuseinämään. Tämän alle voidaan asettaa sisäinen proteesi. Menetelmällä saadaan yleensä hyvä, pehmeä rinta. LD-menetelmä on leikkauksena sisäistä proteesia suurempi, mutta TRAM-tekniikkaa pienempi.

TRAM tai DIEP kielekkeet

TRAM-tekniikassa otetaan vatsalta iholihas-kieleke, ja uusi rinta muodostetaan omasta kudoksesta. Nänni ja nännipiha rakennetaan myöhemmin, esimerkiksi noin puolen vuoden kuluttua. Nännirekonstruktio on pienehkö leikkaus, joka tehdään paikallispuudutuksessa.
DIEP-tekniikassa pyritään säästämään koko vatsalihas siten, että kieleke ei sisällä lainkaan lihaskudosta. Etu TRAM-tekniikkaan on se, että vatsalihasten toipuminen on nopeampaa leikkauksen jälkeen.

Hoidon suunnittelu

Hoito suunnitellaan aina potilaan lähtökohdat ja toiveet huomioiden. Kaikki yllä mainitut tekniikat ovat käytössämme. Hoidon arvioinnissa ja suunnittelussa olemme yhteistyössä rintasyöpäspesialistin, syöpälääkärin, patologin ja radiologin kanssa. Olemme tarvittaessa yhteistyössä HYKS:in rintasyöpäyksikön kanssa.

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen