Rasvaimu

Rasvaimu, liposuktio

Liposuktio eli rasvaimu on tehokas hoito vartalon muokkaamiseen. Toimenpide poistaa rasvasoluja ongelma-alueelta pysyvästi. Rasvaimu hoitaa potilaan ongelma-alueet, joihin laihduttaminen ei tehoa. Rasvaimun tulos on pysyvä. Rasvaimu ei ole laihdutushoito, vaan kyseessä on vartalon muotoilua. Tavallisimpia rasvan kertymispaikkoja ovat kaula, olkavarret, vatsa, kyljet, vyötärö, reidet ja polvet.

Paikallispuudus vai nukutus

Pienet ja keskisuuret toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, mutta laajemmat ja useita alueita käsittävät rasvaimut on hyvä tehdä nukutuksessa.
Rasvaimu suoritetaan tylppäpäisellä kanyylillä, jolla verisuonien tai hermojen vauriot minimoidaan. Rasvasolut poistuvat imukanyylin kautta säiliöön. Poistetun rasvan määrä mitataan lopuksi.
Rasvaa poistetaan mahdollisimman tasaisesti eri kerroksista. Samassa toimenpiteessä on mahdollista parantaa ihon kimmoisuutta. Rasvaimulla voidaan pyrkiä parantamaan myös ihon epätasaisuudet, ns. selluliitti.

Useat toimenpiteet samassa

Rasvaimutoimenpiteeseen voi myös halutessaan yhdistää muita leikkauksia. Kustannussäästön lisäksi potilas toipuu leikkauksesta yhdellä sairaslomalla.

Päiväkirurginen toimenpide

Rasvaimu meillä lähes aina päiväkirurginen toimenpide, jossa potilas pääsee heräämö tai osastoseurannan jälkeen kotiin. Tämä pätee myös nukutuksessa tehtyihin toimenpiteisiin.

Jälkihoito

Rasvaimun jälkeen tukivaatteita eli painetekstiilejä käytetään 3-6 viikkoa toimenpiteen jälkeen. Ne vähentävät turvotusta, muotoilevat käsitellyn alueen sekä edistävät ihon kutistumista ja paranemista.
Rasvaimun jälkeen hoidetulle alueelle tulee mustelmia ja turvotuksia. Tämän vuoksi on tärkeää tukea hoidettu alue tukitekstiileillä, jotka valitaan potilaan mittojen mukaan. Ne vähentävät turvotusta, muotoilevat käsitellyn alueen, sekä edistävät ihon kutistumista.

Toipuminen

Rasvaimusta toipuminen riippuu rasvaimun laajuudesta. Pienen paikallisen rasvaimun jälkeen työnteko onnistuu muutaman päivän kuluttua toimenpiteestä, isommissa toimenpiteissä toipuminen kestää pidempään. Lopputulos näkyy aikaisintaan noin kuukauden kahden kuluttua toimenpiteestä.

Kustannukset

Pieni rasvaimu (esim. kaula) maksaa alkaen 1500 €. Hinta
riippuu hoidettavasta alueesta ja käytetystä menetelmästä.