Miesten rintojen liikakasvu eli gynekomastia

Miesten rintojen liikakasvu

Gynekomastiassa miehen rinnat ja rauhaskudos kasvavat normaalia suuremmiksi. Rintojen liikakasvu miehillä eli gynekomastia voi olla lievä ja lähes huomaamaton. Toisena ääripäänä miehellä saattaa olla naisellisen kookas rinta.

Syyt

Gynekomastian oireena esiintyy rintojen arkuutta ja kipua. Murrosiässä pojilla rinnat kasvavat puberteetin aikana ja gynekomastia on hyvin yleistä. Gynekomastia häviää muutamassa vuodessa, eikä vaadi hoitoa.

Hormonaaliset toiminnan häiriöt ovat yleinen syy gynekomastiaan. Samoin ylipaino altistaa rintojen liikakasvulle. Myös alkoholin liiallinen käyttö, lääkkeet, hormonien tai hormonien kaltaisten

aineiden ottaminen saattavat kasvattaa rinnat miehille. Kehonrakentajilla tavataan keskimääräistä useammin rintojen liikakasvua.
Gynekomastia esiintyy myös yleisesti iäkkäämmillä ja vanhoilla miehillä.

5-10 % gynekomastiatapauksista saatta johtua lääkkeistä. Nesteenpoistolääkkeet, mm. spironolaktoni ja furosemidi, aiheuttavat usein gynekomastian. Sydämen vajaatoiminnan lääkkeen,

digoksiinin, tiedetään myös aiheuttavan gynekomastiaa.
Joskus gynekomastia johtuu hormonaalisesta sairaudesta eli klinefelterin syndroomasta.
Gynekomastia jaotellaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.

Oireet

Gynekomastia ei yleensä aiheuta oireita, mutta joskus suurentunut rintarauhasen kudos on herkistynyt tai arka paineelle tai kosketukselle.
Yleisin haitta miehille on esteettinen haitta, jossa esimerkiksi nännin alue korostuu paidan läpi.

Hoito

Gynekomastian hoito on ensisijaisesti altistavien tekijöiden välttäminen. Ylipainon hoito laihduttamalla pienentää rintoja ja hoitaa usein tilanteen.
Plastiikkakirurgiaa tarvitaan, jossa korjataan suurentunut rinta rasvaimulla ja tarvittaessa poistetaan rintarauhaskudosta leikkauksella.
Rintojen ultra-äänitutkimus ennen kirurgiaa suositellaan tapauksissa, jossa epäillään muutoksia rauhaskudoksissa tai potilas on rintasyöpäsukua.
Leikkaus on aina päiväkirurginen ja voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Toipuminen

Toipuminen toimenpiteestä on nopeaa. Painetekstiilien käyttöä suositellaan toimenpiteen jälkeen kahdesta neljään viikkoon. Sairasloman kesto on yleensä muutamasta päivästä viikkoon.
Hoito kuuluu yleensä Kelan korvausten piiriin keskivaikeissa ja vaikeissa tapauksissa.

Gynekomastia hoidon hinta

Gynekomastian korjausleikkaus maksaa alkaen 1995 €.