Makuuhaavat ja painehaavat

Makuuhaavat ja painehaavat

Makuuhaava eli painehaava on paikallinen ihon tai sen alla olevan kudoksen vaurio, joka sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kohdalla. Makuuhaavan aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä.
Makuuhaavan esiintyvyys noin n. 5 – 15 %:lla kotihoidossa, hoitolaitoksissa ja sairaaloissa olevista potilaista. Painehaavat luokitellaan neljään eri vaikeusasteeseen.
Vaikea-asteisen makuuhaavan tehokkaimpia hoitoja on ennaltaehkäisy ja plastiikkakirurgia.

Syyt ja oireet

Makuuhaavan syntyyn vaikuttaa ratkaisevasti kudosten puutteellinen verenkierto. Painehaavoille alttiina ovat vaikeasti sairaat vuodepotilaat ja iäkkäät vuodepotilaina olevat vanhukset.
Painehaava syntyy kehon alueelle, jossa luu painaa kudosta estäen verenkierron. Huonosta verenkierrosta johtuen kudos kärsii ja alueelle syntyy kudosvaurion seurauksena haavauma. Makuuhaavat ja painehaavat syntyvät yleisimmin lonkkiin, alaselkään, pakaroihin tai kantapäihin.
Painehaavat ovat potilaille kivuliaita, huonontavat elämänlaatua, lisäävät alttiutta tulehduksille ja kuolemanvaaraa.
Painehaavat ja makuuhaavat ovat yhteiskunnalle hyvin kalliita johtuen pitkistä ja vaativista hoidoista. Painehaavat ovat hyvin rankkoja potilaalle, omaisille ja hoitohenkilökunnalle.

Hoito

Painehaavojen hoitaminen on haastavaa. Makuuhaavojen hoito on paineen välttäminen haava-alueilla ja aluksi paikallinen haavahoito. Haavahoito toteutetaan haavanhoidon perusteet huomioiden.
Mahdolliset tulehdusjaksot hoidetaan asiantuntemuksella paikallishoidoin ja lyhyillä antibioottikuureilla.
Kun haava on saatu siistiksi, voidaan haava hoitaa kirurgisesti ihonsiirteellä, jolloin se saadaan nopeammin kiinni.
Mikäli todetaan, että makuuhaava ei parane paikallishoidoista huolimatta, on harkittava plastiikkakirurgista leikkausta. Leikkauksessa poistetaan kaikki kuollut ja huono kudos ja alue pyritään sulkemaan ihonsiirteella tai paremminkin paikallisella iho tai iho-lihaskielekkeellä. Haava on tämän jälkeen kiinni, eikä vaadi monimutkaisia paikallisia haavahoitoja.
Paraneminen on hyvin riippuvainen henkilön yleiskunnosta.

Ennaltaehkäisy

Makuuhaavojen ja painehaavojen ennaltaehkäisy on keskeisin tavoitteita hoidon jälkeen.
Painehaavoja voidaan ennaltaehkäistä vaihtamalla potilaan asentoa riittävän usein ja huolehtimalla riittävästä ravitsemuksesta. Myös ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää kudosten vahvistajana.
Tupakointi on lopetettava.

Lopuksi

Kaikki pitkäaikaiset tai äkilliset haavat on mahdollista parantaa ja hoitaa plastiikkakirurgisia leikkaustekniikoita tai hoitoja käyttäen.
Krooniset ja pitkäaikaiset haavat ja makuuhaavat on joskus järkevää hoitaa leikkaamalla, koska ne kuormittavat potilasta ja hoitohenkilökuntaa.
Myös säärihaavoja on mahdollista hoitaa tehokkaasti mm. ihonsiirtoleikkauksin.
Leikkaushoito edellyttää hyvää ennen leikkausta tapahtuvaa haavahoitoa.
Haavoja hoidetaan yhteistyössä asiaan perehtyneen haavahoitajan ja fysioterapeutin kanssa.