Luomen poisto

 

Luomen poisto

Kaikilla ihmisillä on ihollaan luomia. Luomia kutsutaan pigmenttiluomiksi, kun niiden väri muuttuu ruskeaksi, tummaksi tai lähes mustaksi. Pigmenttiluomia ilmaantuu runsaasti nuorille aikuisille, harventuen keski-iässä.
Pigmenttiluomet ovat aina hyvänlaatuisia, mutta joskus voi tapahtua pelätty muutos pahanlaatuiseksi pigmenttisolukasvaimeksi tai melanoomaksi. Muutos saattaa tapahtua asteittain, jolloin luomi muuttuu ihosyövän esiasteeksi, premaligniksi kasvaimeksi. Luomia voi tarkkailla itse ja tarvittaessa näyttää lääkärille muun käynnin yhteydessä.
» kts. ihokasvaimen poisto

Muuttuva tai ärtyvä luomi tai ihokasvain on syytä näyttää lääkärille, jos on havainnut seuraavanlaista nopeasti ilmenevää muutosta:

  • Luomi alkaa kasvaa tai sen jokin reuna muuttuu
   epäsäännölliseksi.
  • Luomi muuttaa väriään (ruskeaan luomeen tulee sinistä, mustaa
   tai punaista)
  • Luomi rikkoutuu ja vuotaa verta itsestään (ei siis ole
   repeytynyt tai hankaantunut rikki)
  • Luomi kutisee toistuvasti tai siinä on kipua tai pistelyä

On normaalia, että luomien koko, väri ja määrä muuttuvat hitaasti elämän aikana ja vuosien myötä.
Mikäli luomen muutokset tapahtuvat nopeasti, parissa viikossa tai kuukaudessa, on ne aina otettava vakavasti. Näissä tapauksissa on suositeltavaa konsultoida alan asaintuntijaa esimerkiksi plastiikkakirurgia tai ihotautilääkäriä.
Sijaintinsa puolesta repeilevän ja rikkoutuvan luomen tai muutoin jollekin ärsytykselle altiin luomen poisto on aiheellinen, vaikka sen riski muuttua pahanlaatuiseksi ei olisikaan kasvanut.
» kts. patin poisto

Kustannukset

Ihokasvaimen tai iholuomen poisto hinta on alkaen n. 300 €, josta potilas saa Kela-korvauksen.