Ihokasvaimen poisto

Ihokasvaimen poisto

Ihokasvaimia tai luomia on kaikilla ihmisillä. Ihokasvain voi olla hyvänlaatuinen, pahanlaatuinen tai siltä väliltä. Ihokasvaimen poisto kannattaa, jos epäillään pahanlaatuisuutta.
Yleisimmät hyvänlaatuiset ihokasvaimet ovat pigmenttiluomia, rasvasyyliä tai ihon sidekudoskasvaimia.

» Kts. ihokasvaimien poisto

Milloin?

Ihokasvaimen kirurginen poisto ja patologinen tutkimus on aiheellinen, kun epäillään ihokasvaimen olevan pahanlaatuinen tai siinä epäillään olevan solumuutoksia.
Auringon tai muun ärsytyksen seurauksena ihon soluissa saattaa tapahtua solumuutoksia, jolloin ihomuutos on syytä poistaa. Yleisimmät lääketieteellisistä syistä poistettavat kasvaimet ovat aurinkokeratoosi, tyvisolusyöpä ja jatkuvasti lisääntyvä ja pelätty melanooma. Kaikille kyseisille syövän esiasteille ja ihosyöpään on olemassa tehokkaat hoidot plastiikkakirurgin toimesta.
Leikkaus saattaa olla aiheellinen myös esteettisistä syistä esimerkiksi potilasta haittaavan sijaintinsa takia.
Myös kookkaan tai kasvavan ihomuutoksen tai iholuomen esteettinen tai toiminnallinen haitta potilaalle voi olla niin merkittävä, että se on järkevää poistaa jollain aikavälillä.
» kts. luomen poisto

Ihokasvain tai iholuomi on syytä poistaa / hoitaa, jos
• se muuttaa muotoaan tai kasvaa
• se on alttiina jollekin ärsytykselle
• se alkaa vuotaa verta
• sen ympärille tulee tulehdusreaktio
• se kutiaa.

Miten?

Ihokasvaimen tai luomen poisto tapahtuu kirurgisesti veitsellä, sähkö- tai radiotaajuusveitsellä (RF eli Radio Frequency), tai laserilla (CO2 eli hiilidioksidi laser).
Yleensä suositellaan ihokasvaimen patologista solututkimusta kasvaimen hyvänlaatuisuuden varmistamiseksi, jolloin esimerkiksi laserhoitoa ei voida käyttää.
» kts. patin poisto

Ihokasvaimen poisto hinta

Ihokasvaimen tai iholuomen poisto tai hoito maksaa alkaen n. 250 €, josta potilas saa Kela-korvauksen.