Esteettinen intiimikirurgia

 

Esteettinen intiimikirurgia

Intiimikirurgialla hoidetaan synnynnäisten, iän tai synnytysten aiheuttamien ulkoisten sukupuolielinten poikkeavuuksia tai vaurioita. Esteettinen intiimikirurgia hoitaa intiimialueen ulkonäköhaittoja.

Yleisimmät intiimialueen korjaukset ovat häpyhuulien muodon korjaaminen, sisimpien häpyhuulien pienentäminen, ulompien häpyhuulien täyteläistäminen ja emättimen korjausleikkaukset. Häpyhuuliin kohdistuvat korjaustoimenpiteet tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja emättimen korjausleikkaukset nukutuksessa.

Mitä korjataan

Häpyhuuliplastiassa tai häpyhuulien muotoilussa korjataan liian kookkaita tai purjemaisia sisempiä häpyhuulia (häpuhuuliplastia, labia plastia). Kookkaat häpyhuulet saattavat aiheuttaa mekaanisesti hankausta, kipua ja muita epämiellyttäviä oireita.
Uloimmat häpyhuulet menettävät ikään tai synnytykseen liittyen täyteläisyyttään. Ulompien häpyhuulien täyteläistäminen tehdään pääsääntöisesti rasvansiirrolla.
Emättimen korjausleikkauksessa korjataan usein synnytyksen aiheuttamia vaurioita tai muita perinnöllisiä tiloja (emätinplastia, emättimen pienenennysleikkaus, vaginoplasty, vaginal rejuvenation). Emättimen synnytyksen vauriot saattavat olla monimuotoisia.
Samassa leikkauksessa voidaan korjata mahdollinen virtsankarkaaminen, virtsarakon pullistuminen emättimen puolelle (kystocele) tai peräsuolen pullistuminen emättimen puolelle (rectocele). Myös iän tuomat intiimialueen kudosten surkastumiseen (atrofia) liittyvät tilanteet on mahdollista hoitaa plastiikkakirurgisin menetelmin.
Hoitosuunnitelma laaditaan hyvää esteettistä lopputulosta silmälläpitäen ja aina potilaiden tarpeiden mukaan. Leikkaus tehdään laserilla tai radiofrekvenssi veitsellä tai perinteisesti.

Tutkimukset ennen emätinplastiaa

Ennen plastiikkakirurgin konsultaatiota suosittelemme aina gynekologin toimesta tehtyä gynekologista yleistutkimusta.
Gynekologin tulee tarkistaa ja dokumentoida seuraavat asiat:

  • Onko virtsanpidätyskyvyn vaivoja tai vajaatoimintaa
    (inkontinenssi)?
  • Onko emättimen etuseinämän pullistumaa (kystoseele)?
  • Onko emättimen takaseinämän pullistumaa (rektoseele)?
  • Onko leikkausaihe lääketieteellinen vai esteettinen?
Intiimialueen oireiden hoitoa

Synnytyksessä yhteydessä naisen väliliha usein vaurioituu. Kätilön toimesta tehty ompelu tai korjaus ei aina tuota naiselle tyydyttävää toiminnallista tai esteettistä lopputulosta. Oireet saattavat olla hyvin monitasoisia toiminnallisia ja joskus myös henkisiä.
Esimerkikkinä on  yhdyntäkipu, joka voi johtua kroonisesta haavaumasta emättimen suuaukon alaosassa (fissura) tai arvesta, joka on parantunut huonosti. Yleinen naisten ilmoittama vaiva on myös emättimen suun väljyys.

Intiimikirurgia on parisuhdeterapiaa

Intiimialueen korjaus on hyvin merkittävä asia myös parisuhdetta silmälläpitäen. Esteettinen intiimialueen korjaus saattaa parantaa parisuhdetta ja tuo potilaalle myös hyvää mieltä hoidon myötä.

Useat korjaukset samassa

Intiimikirurgiaan voi myös halutessaan yhdistää muita leikkauksia. Synnytyksen jälkeisissä korjauksissa on tarvittaessa luontevaa korjata myös muita raskauden, synnytyksen ja imetyksen seurauksena syntyneitä muutoksia tai kudosvaurioita (palauttavaa kirurgiaa, mummy makeover). Näitä ovat esimerkiksi rintojen korjaukset tai vartalon korjaus tai muokkausleikkaukset (vatsanmuotoiluleikkaus).

Intiimialueen leikkauksen yhteydessä on luontevaa korjata samalla mahdollinen virtsankarkaaminen eli inkontinenssioire. Kustannussäästön lisäksi potilas toipuu leikkauksesta yhdellä sairaslomalla.

Riskit ja toipuminen leikkauksesta

Intiimikirurgiassa komplikaatiot ovat harvinaisia kun toimenpide tehdään kokeneen asiantuntijan toimesta. Intiimialueen korjauksen jälkeen toipuminen on nopeaa. Tulehdukset tai verenvuodot leikkauksen jälkeen ovat hyvin harvinaisia.
Jälkihoitona ovat luonnollisesti hyvä hygienia ja suihkuttelu WC-käynnin yhteydessä – ei muuta!
Haavat paranevat nopeasti ja normaali arki onnistuu yleensä muutamien päivien tai noin viikon kuluttua korjauksesta.
Yhdyntäkielto on toimenpiteestä riippuen noin viikosta kahdeksaan viikkoon.

Häpyhuuliplastian hinta on alkaen 1995 €.