Nivustyrä ja korjaus

Nivustyrän korjausleikkaus

Nivustyrän (hernia inguinalis) korjausleikkauksen tarkoitus on korjata heikko nivuskanavan alue, jossa sijaitsee pullistuma.
Nivustyrä syntyy, kun vatsaontelon sisältöä työntyy vatsan lihasten läpi nivuskanavan kautta aiheuttaen tyrälle tyypillisen pullistuman ihon alle. Nivustyrä on yleisin miesten vatsan alueen tyrä.

Nivustyrän oireet

Nivustyrä on yleisempi miehillä kuin naisilla sukupuolten erilaisen anatomian vuoksi.
Nivustyrään liittyy vähäisiä oireita, jotka korostuvat liikunnan ja rasituksen yhteydessä. Oireita ovat pullistuma nivusissa, paineen tunnetta tai lievää kipua. Kova kipu on harvinaista ja viittaa kuroutuneeseen tyrään, jonka hoito on kiireellinen. Tyrään kuroutuneen suolen verenkierto salpautuu ja suoli voi mennä kuolioon.

Nivustyrän korjausleikkaus

Nivustyrä on korjattavissa ainoastaan leikkauksella. Nivustyrän korjausleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Leikkaus on päiväkirurginen.
Nivustyrän korjausleikkaus kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin.
Plastiikkakirurgi Dietz on erikoistunut nivustyrän korjausleikkauksiin. Plastiikkakirurgina hän kiinnittää erityisen paljon huomiota hyvän toiminnallisen tuloksen lisäksi hyvään esteettiseen lopputulokseen, joka tarkoittaa näkymätöntä arpea.

Toipuminen

Toipuminen lnivustyräleikkauksesta on nopeaa, mutta fyysistä rasitusta on vältettävä noin kuusi viikkoa. Vatsalihasharjoituksia saa tehdä vasta noin parin kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Sairasloman pituus riippuu korjauksesta ja on yleensä yhdestä kahteen viikkoon.
Korjausleikkaus kuuluu Kelan korvausten piiriin ja on lääketieteellisesti perusteltu.

Nivustyrän korjausleikkauksen hinta

Nivustyrän korjauksen hinta plastiikkakirurgin toimesta maksaa anestesiamuodosta riippuen alkaen 2850 €.